Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, które pospolite są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma naprawdę dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest pyszna i sycąca.