Pasta czyli makarony

Dobra włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe potrawy włoskie

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film