kawa arabica

Zwykło się uważać, że jeśli idealna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa ziarnista arabica do ekspresu
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma kompletnie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to jednak się różnią.
kawa z peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.